Сега четеш
Ваксината срещу варицела. Какво трябва да знаем?

Ваксината срещу варицела. Какво трябва да знаем?

Ежегодно около 30 000 деца в България боледуват от варицела, като най-често това е във възрастта между 3 и 6 години. При едни от тях инфекциозното заболяване протича леко, но при други – тежко. Вече имаме възможност да защитим децата от варицелата чрез поставяне на ваксина, която от тази година е включена като препоръчителна в имунизационния календар у нас.

Защо е добре ваксината да бъде поствена на децата и на каква възраст, възможни ли са странични ефекти? Отговорите потърсихме от д-р Бацелова.

 

Накратко за варицелата – какво представлява, опасна ли е?

Варицелата е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от варицела-зостер вирус, който е много заразен и се предава по въздушно-капков механизъм. Инфекцията може да протече леко, но може да доведе и до тежки усложнения като пневмония, церебелит, енцефалит, сепсис и смърт. Виждали сме такива случаи и те винаги са много драматични.

Най-често до хоспитализация стигат децата до 9-годишна възраст.

Имунокомпрометираните  деца и възрастни са с по-висок риск от тежко протичане на варицелата. Бременните също могат да боледуват тежко, като освен това инфекцията носи и риск за бебето – малформации, варицела на новороденото или херпес зостер.

Засега ваксината срещу варицела е в препоръчителния списък. Защо е добре да бъде поставена на децата?

Ваксината срещу варицела е позната на педиатрите в много държави по света и ефектът й е доказан.

Най-много боледуват децата във възрастта между 3 и 6 години. Когато тръгнат на детска градина, те имат много близък контакт помежду си. През зимно-пролетните месеци варицелата се разпространява като типична респираторна инфекция. Децата, които нямат имунитет срещу вируса, почти в над 95% от случаите се разболяват в детските заведения. Доказано е, че приложението на само две дози от ваксината срещу заболяването може да предотврати епидемичните взривове. С две дози от ваксината срещу варицела предпазваме децата от болестта, спестяваме им риска от усложнения, премахваме неудобството от изолацията им, спестяваме разходи по болнични за родителите. И най-вече – предпазваме ги от фаталните последствия.

Миналата година в детската градина на моите деца имаше епидемичен взрив от варицела. Само ваксинираните деца, сред които бяха и моите дъщери, не се разболяха.

По мое мнение ваксината трябва да стане задължителна за децата и препоръчителна за всеки  възрастен, който не е боледувал от варицела.  Защото, за да се ограничи неуправляемото в момента разпространение на варицела, ни е необходим минимум 80% обхват сред децата.

Как да се снабдим с нея или тя се осигурява от личния лекар на детето?

Ваксината може да бъде поръчана в аптека и да бъде доставена до няколко дни. От началото на месец юни тази година тя вече е налична в големите складове за лекарства и в аптечната мрежа. Тук е мястото да се каже, че ваксиналният щам е жив и транспортирането и съхранението на ваксината са изключително важни, за да не загине щамът.

На каква възраст трябва да се постави ваксината?

Виж още

Като жива ваксина тя може да се прилага от 9-месечна възраст, защото при по-малките бебета има вероятност да имат антитела срещу варицела-зостър вирус от майката и те ще унищожат ваксиналния щам, преди да се размножи. По този начин няма как да се изгради имунитет. Знаем, че майчините антитела след 9-ти месец вече нямат протекция и спокойно може да прилагаме живата ваксина срещу варицела. В повечето държави се прилагат 2 дози – първата доза се приема на 12-15-месечна възраст, а втората доза на 4-6 години. В други страни първата доза се поставяна 11-12 месеца, а втората – през интервал от минимум 4-6 седмици. В Испания, например, имунизационната програма включва две дози, като едната е на 15-месечна възраст, а другата – на 3-4 години.

Важно е да се знае, че ваксината срещу варицела е съвместима с тази срещу морбили, паротит и рубеола.

Възможни ли са странични ефекти?

Ваксините се прилагат само на здрави деца и възрастни. Това е изключително важно при живите ваксини.

Като всеки биопродукт, и ваксината срещу варицела може да причини постваксинално усложнение, но в изключително редки случаи. През годините проучвания доказаха многократно безопасността на биопродукта.

Разбирам притеснението на родителите, защото постоянно ни залива всякаква негативна и грешна информация срещу ваксините. Но те са най-тестваните за безопасност продукти в медицината и доказано спасяват животи.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре