Сега четеш
Колко е важен витамин Д

Колко е важен витамин Д

Всички знаем колко са важни витамините за здравето и развитието на детето. За да научим какви са ползите за детския организъм конкретно на един от тях, а именно витамин Д, потърсихме мнението на д-р Елена Вучкова. Тя ни разказа как да разберем дали детето страда от липсата на този витамин, до какво води неговия недостиг, възможно ли е предозиране. Научихме още защо през зимата се увеличават нуждите от витамин Д и съответно как можем да го осигурим по-възможно най-добрия начин на децата ни.

 

Защо витамин Д е толкова важен за здравето?

Активната форма на витамин Д (калцитриол) е хормонът, отговорен за абсорбцията на калций от червата. А минералите калций и фосфор са много важни за здравите кости, зъби и растежа на детето.

В последните години витамин Д стана обект на множество проучвания. Доказа се връзката между ниските му нива и редица заболявания както в детската, така и в зрялата възраст, като се откриха рецептори за него в много органи и тъкани. Понастоящем се смята, че витамин Д възпрепятства размножаването на някои злокачествени клетки (рак на гърдата, на дебелото черво), подобрява функцията на имунната система, намалява честотата и възприемчивостта към много дихателни заболявания. Съществуват и връзки между дефицита на витамин Д и затлъстяването, захарния диабет тип 1, множествената склероза. Изказват се хипотези за последствията от недостига му при бременни жени върху нервнопсихическото развитие на детето.

До какво води недостига му?

Дефицитът на витамин Д или дефектите в метаболизма му водят до понижена калциева абсорбция и дефектна минерализация на костите. В детска възраст възниква рахит със загуба на калций от костите, омекването им и деформации на местата, подложени на натиск. При големите деца и възрастните се използва понятието остеомалация.

Има ли опасност от предозиране с витамин Д и това крие ли риск?

Дори при прекомерно излагане на слънце, не може да възникне хипервитаминоза Д, тъй като организмът поддържа много фина регулация. Предозиране може да настъпи от прекомерен перорален внос на витамин Д, когато има продължително прилагане на високи дози особено при съчетание с излагане на слънце. Опасни са както дефицитът, така и предозирането. При хипервитаминоза Д настъпва хиперкалциемия с отлагане на калций в костите, меките тъкани, сърцето, бъбреците (нефрокалциноза). Клинично възникват дехидратация, повръщане, запек, понижен апетит, мускулна слабост, раздразнителност.

Има ли признаци, по които можем да разберем, че детският организъм страда от недостиг на витамин Д?

Най-често рахитът се среща във възрастта между 3 и 18 месеца, т.е. в периода на най-интензивен растеж. Заболяването има няколко фази. Началните клинични прояви са неспокойствие, стряскане от минимален шум, повишена потливост, раздут корем, понякога и запек. Впоследствие се забавя растежната скорост, мускулният тонус става слаб, което води до закъсняло сядане и прохождане. Възможно е да се наблюдават по-късно прорязване на зъбите или пък дефекти. Изразената хипокалциемия води до тетания и гърчове.

Скелетните деформации се забелязват на китките и глезените, по ребрата и гръдната кост, предната фонтанела остава незатворена и с меки ръбове, в тежките форми има и краниотабес. Долните крайници обикновено се деформират след изправяне и прохождане. Могат да останат трайни деформации на тазовите кости, което впоследствие да доведе до проблеми при бременност и раждане. За щастие, тежките форми на рахит днес се срещат много рядко.

Как организмът си набавя витамин Д?

Набавянето става по най-естествен начин – чрез излагане на слънце. В периода от март до края на септември има адекватно количество UV лъчи и чрез кожата се формира нужният витамин. Доказано е, че бебе по пелена, без фотозащита, за 30 минути на слънце получава седмичната си доза витамин Д. Ако е облечено, но без шапка – за 2 часа седмично. Босите крачета са прекрасен начин за доставяне на витамин Д. Не бива да се забравя, че бебетата и малките деца не се излагат в часовете със силни слънчеви лъчи и трябва да се използва слънцезащита.

Друг начин за набавяне на витамин Д е чрез прием на храни или медикаментозна субституция.

Кога е нужен допълнителен прием?

Допълнителен прием се налага при кърмачета на естествено хранене (кърмата съдържа малки количества витамин Д), през зимния период (няма достатъчно слънце), при прием на някои лекарства (променят метаболизма му), при наличие на хронични бъбречни, чернодробни и чревни заболявания с малабсорбция. Адаптираните млека са обогатени с витамин Д.

Виж още

От каква и до каква възраст се дава витамин Д?

На практика няма пределна възраст за прием на витамин Д. Дори е доказан позитивният му ефект при възрастните хора и при жените в менопауза за профилактика на остеопороза. Все пак най-важен е периодът на бързото израстване в детството, т.е. първата и втората година. Прилага се от 20-ия ден при доносени бебета и от 10-ия ден при недоносени.

Периодът след втората година от живота на децата не бива да се подценява и в зимните месеци е подходящ прием на профилактична доза витамин Д или на обогатени рибни масла.

Каква трябва да бъде дозировката?

Дозата е профилактична или терапевтична. Профилактичната доза е според възрастта, нуждите и сезона. Кърмените бебета трябва да получават между 500-1500 UI. При прием на адаптирано мляко рядко се налага профилактична доза. Проследяват се някои показатели като обиколката на главата, скоростта на затваряне на предната фонтанела, твърдостта на ръбовете й и мускулния тонус. При по-големите деца и възрастните дозата се определя след изследване на серумното ниво на витамин Д. При изявен рахит се прилагат терапевтични дози. Лечението е перорално (до 5000 UI/ дневно за няколко месеца) или чрез мускулно приложение (единична доза 300 000-600 000 UI).

Децата нуждаят ли се от повече витамин Д през зимата?

Месеците от октомври до март за нашата географска ширина са с недостатъчно количество UV лъчи, т.е. с малко слънце. Тогава предлагаме субституция с витамин Д – това е особено важно за бебетата и малките деца, както и за бременните жени. На по-големите деца може да се даде рибено масло, което съдържа добро количество витамин Д. Рахитът най-често засяга родените през зимата бебета, които са на естествено хранене, наддаващи доста на тегло, но неполучаващи достатъчно слънчеви лъчи.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре