Сега четеш
Витамините и децата: витамини от група В

Витамините и децата: витамини от група В

Храненето е може би най-значимият от всички външни фактори, оказващи влияние върху растежа и развитието на децата, както в периода на вътреутробното развитие, така и в кърмаческа възраст и през първите години от живота на детето. То е фактор, който има дълготрайни последици върху здравето на човека. Какви витамини, минерали и микроелементи трябва да съдържа менюто на детето, за да бъдат задоволени напълно нуждите на растящия му организъм, разказва д-р Цветана Джурова.

 

Развитието на детето зависи от вноса с храната на необходимите за жизнените процеси енергия и хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати, витамини и минерали.

Витамините и минералите са вещества, които нямат структурна функция, но са задължителна част отхранителния внос, тъй като са абсолютно необходими за всички жизнени процеси на детския организъм. Те имат незаменима роля за правилното развитие и функциониране на имунната система на детето.

Витамини от група В

Витамините от група В (В1, В2, В6, В9, В12) са жизненоважни за растежа и развитието на организма на детето и имат различни органични функции.

Витамин В1 (тиамин) може да се синтезира от чревните бактерии. Чрез храната се набавя най-вече от брашното, зърнените храни, месото, черния дроб, млякото. Този витамин има важна роля в обмяната на хранителни вещества като белтъци, въглехидрати и мазнини. Съществена е ролята му и за правилното функциониране на нервната система.

Виж още

При недостатъчен внос се засягат функциите на нервната система, като най-честите симптоми са намаленият апетит и общата отпадналост.

Витамин В2 (рибофлавин) и витамин В6 са кофактори в много ензимни системи в човешкия организъм. При дефицит са налице кожно-лигавични промени като сухота, зачервявания и предразположение към кожни възпаления, рагади в устните ъгли, засягане на периферната нервна система. При новородени деца и кърмачета дефицитът може да бъде причина за поява на гърчове и конвулсии.

Витамин В9, по-познат като фолиева киселина, се синтезира от чревните бактерии и биологичното му действие е свързано с това на витамин В12. Тези два витамина от група B са необходими за процесите на съзряване на червените кръвни клетки. При дефицит на някой от тях се развива мегалобластна анемия. Хранителен източник на фолиевата киселина са най-вече зелените листни зеленчуци, зърнените храни, черният дроб, цитрусовите плодове, пшеничните зародиши. Източник на витамин В12 са храните от животински произход – месо, мляко, яйца.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре