Сега четеш
Вкусно и полезно лято

Вкусно и полезно лято

Богат, плътен и сочен – такъв е вкусът на лятото. Това е сезонът, който предлага истинско изобилие от полезни и здравословни храни, които е задължително да включим в детското меню. Как обаче да го направим по безопасен начин и кои са основните правила, които трябва да спазваме при приготвянето на храната, попитахме доц. М. Маринова, дм, Медицински център по детски болести.

 

Нуждае ли се хранителният режим от промяна през горещите дни и какво задължително трябва да включва лятното меню на детето?

По отношение на броя на храненията и количеството храна не се налагат съществени промени. Един от основните принципи на рационалното хранене е подборът на храната да бъде съобразен със сезона. В това отношение лятото дава много възможности. Ежедневно менюто трябва задължително да включва разнообразни плодове и зеленчуци, част от които да се предлагат в необработен, суров вид. Желателно е да се ограничат богатите на мазнини храни и тестените десерти.

Какви правила трябва да се спазват при съхранението на продуктите и при приготвянето на храна през горещите дни?

През лятото хранителните продукти задължително се съхраняват в хладилник. При приготвянето на храната е наложително спазването на стриктна хигиена. Готовите ястия не трябва да се съхраняват повече от 24 часа (при това в хладилник!). Млеката, заместители на майчината кърма, трябва да се приготвят непосредствено преди консумация. В случаите, когато ще се използват по време на разходка, могат да се съхраняват охладени в термос или в хладилна чанта, но за не повече от 3 часа. Пюретата също трябва да се отварят непосредствено преди консумация, като съхранението им за следващия ден не е желателно.

През лятото случаите на хранителни разстройства при децата зачестяват. Какво бихте посъветвали родителите?

Основните причини за зачестяването на диариите през лятото са няколко. Първо, високата температура води не само до бърза ферментация на храната, но и до много по-бързо размножаване на попадналите в нея микроорганизми, което може да причини инфекциозни диарии. Освен това лошата хигиена – както личната, така и при приготвянето на храната, също крие подобни рискове. Да не забравяме, че по време на летните отпуски много хора се струпват по морските курорти, което е предпоставка за бързо разпространение на вирусните заболявания.

Най-добрата профилактика се изразява в стриктна хигиена и в приема на достатъчно количество течности. При поява на първите тревожни симптоми е необходимо веднага да се вземат мерки за недопускане на дехидратация.

В най-горещите летни дни апетитът на децата намалява, което притеснява голяма част от майките? Има ли действително причини за притеснение?

Съвсем нормално е през най-големите горещини апетитът на децата да намалее, така е и при възрастните. Повод за притеснение няма. Важното е в тези случаи детето да приема достатъчно количество течности – вода, охладени плодове или зеленчукови сокове, айрян… Предлагайте му повече свежи храни с ниско съдържание на мазнини.

Виж още

Колко вода трябва да приемат децата?

По принцип нуждите на децата от вода на килограм телесно тегло са по-високи в сравнение с тези на възрастните. През първата година дневните нужди от вода са между 150–200 мл/кг, при децата над 1 година са около 120 мл/кг, а над 3 години – 100 мл/кг. Нека родителите не забравят, че през лятото поради по-големите загуби на течности в организма и поради опасността от дехидратация нуждите от вода стават малко по-високи.

Сладоледът е една от най-любимите летни храни на малчуганите. За или против?

Сладоледът е не само подходящ и вкусен десерт за горещите дни, но съдържа и полезните за децата млечни протеини, мастноразтворими витамини, калций и други макро- и микроелементи, така че не бива да лишаваме малчуганите от него. Необходимо е обаче да се спазват някои правила – да не се консумира леден и да не се предлага в големи количества. С особено внимание към него трябва да подхождат родителите на деца с наднормено тегло, като при тях консумацията наистина трябва да е под строг контрол.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре