Сега четеш
Време за гърне

Време за гърне

Дали е дошъл момента детето да ходи на гърне? Има ли признаци, по които можем да разберем? Как да го научим и да улесним процеса с гърнето? Все въпроси, които вълнуват много родители… Отговори на тях, както и още полезна информация по темата ни дава д-р Маркова.

 

Коя е възрастта, подходяща за гърне?

С риск да изненадам някои родители и привърженици на нови течения по отношение на свалянето на памперса възможно най-рано, ще обясня какво казва науката.

Доказано е, че при бебетата сигналът, подаден от пикочния мехур, не достига до мозъка. Когато бебешкият мехур се запълва, преминава сигнал към гръбначния мозък – този сигнал е рефлексен, като след това той се връща обратно към пикочния мехур и бебето просто го освобождава. Бебето не мисли за това, защото сигналът никога не достига до мозъка му, то просто се случва автоматично. Този автоматичен сигнал еволюира едва на около двегодишна възраст – тогава детето може да осъзнае пълнотата на пикочния мехур и може да започне съзнателно да задържа урината си. Затова възрастта, подходяща за адаптиране към гърне, е около 2 до 3 год. Като по-често е по-късно при момчетата. Много важно е да отбележим, че този процес е биологично различен за всяко дете, така че не се притеснявайте, ако вашето все още не е развило тази способност!

Как да разберем, че детето е готово за гърне?

Сигналите и знаците, за които можем да следим, са както физически, така и когнитивни.

Когато детето е стигнало до фаза, в която самостоятелно може да съблече и облече бельото си или долна дреха, то това е един добър показател за неговата готовност или невро-моторна зрялост. Когато забележите, че то може да изкачва и да слиза по стълби съвсем самостоятелно без помощ и опора, това също значи, че развитието на неговия мозък е на път да развие вътрешен контрол на волево задържане и отпускане на отделителната система. Тук говорим за зрялост на мозъка, респективно тялото на детето, или т. нар. неврологична зрялост.

Освен тези показатели важно е детето да има концепция за това как и къде се използва гърнето. Достатъчно е да му е обяснено и показано как функционира то, за какво служи и за това, че използваме гърнето само в тоалетната. Това е единственото място, където и възрастните ходят до тоалетна.

След като детето е разбрало идеята на гърнето и то стои на видимо място в тоалетната, то ще пожелае, когато е достатъчно зряло и готово, само да седне на него. Ще видите как ще контролира момента на изхождане без проблем и без изпускания. Детето има увереността и се чувства способно!

Лятото ли е подходящият сезон за гърне?

И да, и не. Да, защото през лятото е по-удобно за родителите, не се притесняват дали детето им ще настине, ако често му се случва да се подмокри, а и преобличането е много по-лесно, когато облеклото е еднослойно. Но от друга страна, ако се доверите на естествената готовност на детето, то може да премине към носене на бельо буквално за 24 до 48 ч. Тази естествена готовност има широк времеви диапазон – от 2 до 3-годишна възраст, както обясних по-горе. Приучаването към гърне е свързано и с психоемоционалната зрялост на детето – да говори за себе си в първо лице и често да реагира с отказ на инструкции. С оглед на тази неврологична и психологическа обвързаност следва, че лятото не е единственият подходящ сезон за свикване с гърнето.

Как да научим детето? С какво да започнем?

Много често родителите казват на детето, че вече е „голямо” и затова „трябва да си казва”. В повечето случаи обаче този подход не работи и аз не го препоръчвам. Със сигурност детето е пораснало, може да е „голямо”, но да не знае какво означава това, така че ролята на родителите е да изпълнят тази дума със съдържание.

Стъпка 1: Да запознаят детето с частите на тялото му, включително с тези в интимната зона, използвайки истинските им имена. Използването на умалителни и жаргонни названия биха могли да провокират срам и страх. След това да обяснят за какво служат тези органи – какво отделят. И не на последно място – защо излиза от тях. Например: „Когато се храним, тялото ни си взима всичко полезно, за да растем и да сме здрави, и изхвърля навън всичко непотребно.” За децата наистина е трудно в началото да се разделят с нещо свое, било то „пиш“ или „ако”.

Стъпка 2: Да покажем тоалетната чиния, казанчето за вода, хартията и да обясним кое за какво служи и къде се намира, да разказжем, че ние (порасналите) ходим там до тоалетна и когато детето е готово, може също да опита. Решението дали ще покажете и дадете на детето гърне, приставка за тоалетна чиния или детски писоар е ваше, но… всъщност е на детето. Всяко дете има различни предпочитания. Време е да научите детето, че всеки ходи сам до тоалетна и че вратата остава затворена за всички останали.

Стъпка 3: Бъдете търпеливи и не насилвайте детето! Не забравяйте, че приучаването към гърне е естествен процес, който преминава през три фази. Фаза 1 – детето  усеща, че пелената вече е пълна и може да покаже с жест или дума, че има нужда от смяна. Фаза 2 – детето усеща, че се изхожда по време на случващото се (започва да се „крие” под маса, зад врата или на друго място). Фаза 3 – детето усеща предварително и го показва (започва да тича или подскача на място, докосва отделителните си органи и т.н.). Ако сте решили да подканяте детето, изчакайте фаза 3.

Ако детето отказва да сяда на гърнето, какво следва?

Виж още

Това е индикатор за изчакване от страна на мама и тати, колкото и да е подходящ сезона и колкото да им се иска да приучат детето да ходи на гърне. В случай, че се избързва и се фокусирате върху отказа на детето, би могло да се получи и обратния ефект – детето да не желае да използва гърнето, въпреки готовността си за това. Поради факта, че то усеща силното желание за контрол на възрастния и, разбира се, като всяко дете се противопоставя на това. Това е напълно нормално и в основата на здравословното развитие на всеки индивид.  Например: Как ще реагирате, ако някой ви каже, че трябва да отидете до тоалетна? Ще се противопоставите, разбира се,  защото това е усещане, чийто сигнал само вие можете да установите в тялото си.

Но ако нещо ви притеснява и се чувствате несигурни и объркани, тогава е по-добре да се консултирате със специалист.

Обикновено родителите искат всичко да става по-бързо. За колко време може да се научи детето да ходи на гърне?

За родителите е трудно да виждат обективно развитието на детето си. Разбирам, че искат детето им да се развива бързо, да бъде победител и да изпреварва връстниците си, но трябва да внимават да не постигнат обратен ефект с настоятелността си. В такива случаи една консултация със специалист по ранно детско развитие може да даде един външен поглед към развитието на детето, базиран на науката и опита.

Много родители ме търсят, за да говорим по темата за гърнето – кога, как и защо да слагат детето си на гърне. Повечето от тях са притеснени, объркани и стресирани от неуспехите с едно уж толкова „просто нещо“. Аз им помагам да опитат нов подход и много важно – да имат търпение към детето и да му дадат възможността да порасне със свое темпо. Ключът за успех с всяко дете е знание и търпение.

Какво гърне да изберем?

Най-обикновено гърне без играчки, картинки и аксесоари. Да, на пазара има какво ли не – от пеещи гърнета, до такива с поставка за таблет. Но да не забравяме, че ходенето до тоалетна е физиологичен процес, който не е свързан с външни забавления, удоволствия, похвали или наказания. Важно е да съобразите и мястото на гърнето, да бъде в тоалетната – там, където ходят и всички останали.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре