Сега четеш
Време за закаляване

Време за закаляване

Лятото е най-подходящият сезон за начало на всички процедури, укрепващи нашите съпротивителни способности, тъй като се радваме на топли слънчеви лъчи, температурен комфорт, достатъчно свободно време да си изградим стратегия кое ще е най-подходящо за нас и нашите семейства и не на последно място – разнообразие от плодове, зеленчуци и билки, които можем да консервираме и консумираме през студените дни от годината. Но за да постигнем трайни резултати е необходимо да прилагаме различните методи за закаляване през цялата година и така ще се радваме на крепко здраве и силен дух. По темата разговаряме с д-р Георгиева.

 

Какво представлява закаляването?

Закаляването представлява съвкупност от дейности, с които се постига увеличаване на устойчивостта на организма към въздействието на факторите на външната среда, или казано накратко – закаляването е насочено към подобряване на стабилността на организма към прегряване и преохлаждане чрез обучение на защитните сили на организма за бързо адаптиране към новите условия.

Закаляването се постига чрез закаляващ режимизакалителни процедури.

При закаляването на детския организъм се използват естествените фактори – въздух, вода и слънчеви лъчи. Важно условие е да се съобразят процедурите с възрастта на детето, като някои от тях не са приложими за деца под 1 година. Никога не прилагайте закалителни процедури по време на заболяване на детето.

От каква възраст може да започнем закаляването?

Закаляването може да започне във всяка възраст и във всеки сезон от годината, ако се спазват определени принципи. Минималната възраст за начало на закалителните процедури е след 3-месечна възраст на детето, ако то е родено доносено и се развива правилно. За всеки период от развитието на детето има условия както по отношение на сезона, така и относно продължителността на процедурата.

Какво представлява общият закалителен режим?

Общият закалителен режим включва:

  • Оптимални температури на въздуха в стаята – 20-22°С. По време на сън  температурата трябва да бъде 18-20°С. Независимо от сезона е необходимо проветряване на жилището 4-5 пъти дневно по 10 минути, като следим детето да не е изложено на течение през това време.
  • През зимата при подходяща температура (около 10°С), при липса на вятър, дъжд и мъгла детето се извежда сутрин и следобед (по желание) на разходка. През лятото детето трябва да прекарва по-голямата част от деня на открито.
  • Най-подходящи за децата са дрехите от естествени материи – вълнени и памучни. Дрехата трябва да осигурява топлина и свобода на движенията, да не запарва и да не алергизира. По правило в началото детето трябва да е облечено с един слой дрехи повече от тези на родителите, като с течение на времето облеклото се уеднаквява с това на възрастните.

Какво трябва да знаем за закалителните процедури?

Пребиваване на открито. Това е най-обикновената и разпространена форма на физиотерапия през цялата година. Свежият въздух подобрява окислителните процеси, действа благотворно на нервната система. Аеропрофилактиката се провежда под формата на разходки и игри на открито, въздушни бани при частично или напълно разсъблечено тяло на открито или в стаята през студените месеци. Това са неотменими процедури в началото на закаляването и подготовка за другите методи на закаляване. Закаляването с въздух трябва да започне през лятото или началните топли есенни дни на открито при температура на въздуха 20-30°С, в продължение на 20 минути, след което бавно и постепенно продължителността му може да се увеличи до 3-4 часа. За родените през летните месеци деца първата разходка може да се осъществи още на 7-ия-10-ия ден след изписването, ако бебето е доносено и здраво, докато за есенните и зимните новородени препоръчвам след 15-ти-20-ти ден от изписването. В началото препоръчвам 4-5 дни детето да се държи до отворен прозорец за няколко минути, след това престой на открито за 10 минути при адекватно за сезона облекло, като с всеки изминал ден времето се увеличава с 5 до 10 минути. Внимавайте за преохлаждане! Затова препоръчвам разходките на открито през по-хладните дни да са: за бебета до 3 месечна възраст – два пъти дневно по 1,5 ч., между 3 и 5 месеца – два пъти дневно по 2 ч., между 6 и 12 месеца – два пъти дневно по 3 ч. До навършване на двумесечна възраст детето не се извежда навън при температура на въздуха под 0°С. Най-подходяща температура за разходки навън е в интервала над 15°С и под 30 °С.

Въздушни бани. Препоръчват се след 3-месечна възраст. Здравите и по-големите деца се закаляват само по гащички, а на по-малките се облича еднослойна, лека свободна дреха. Въздушните бани трябва да бъдат съчетани с физически упражнения (игри, гимнастически упражнения, ходене). През зимата закаляването с въздух може да се извършва на закрито в предварително добре проветрено помещение при температура на въздуха не по-ниска от 16-18°С. Продължителността на въздушните бани в началото трябва да бъде 1-3 минути, два пъти на ден, до достигане на 10 минути наведнъж, като детето е голо или по бельо и с постепенно понижаване на температурата на въздуха в стаята, но не по-ниска от 16°С и следене за реакции, като настръхване, треперене и посиняване на крайниците. Най-добре е съчетанието на въздушните бани с енергични двигателни упражнения. Никога не насилвайте мъничето да е съблечено голо, ако то не желае или е неразположено!

Ходене с боси крака. Това е ефикасен способ за закаляване. Понастоящем широко се из­ползва ходене бос по т.нар. контрастни пътечки, отделни участъци на които са нагрети различно, от студено до горещо. Счита се, че обувките изолират човека от отрицателния заряд на земната кора, а положително заредената атмосфера отнема от човека част от отрицателните му йони. При ходене с боси крака човек си набавя недостигащите му отри­цателни йони, а заедно с това и електрическа енергия. В допълнение при ходене с боси крака се масажират рефлексогенните зони, подобряващи кръвоснабдяването на дихателните пътища. Понастоящем се препоръчват най-различни способи за закаляване по този начин – от ходене бос вкъщи, по крайбрежния пясък и сутрин по оросената трева, до ходене по снега. Най-подходящата възраст е след прохождане, с продължителност 10-15 минути, като е препоръчително подът да е покрит с килим или мокет, а през лятото – в обезпаразитена тревна площ или по пясъка на плажа.

Морелечение. Морският курорт предлага възможности за аеро-, хелио- и хидротерапия и профилактика.

Аеротерапията се провежда чрез разходки край морския бряг и въздушни бани. Морският въздух с неговите химични и физични особености въздейства върху кожата и лигавицата на дихателната система и подобрява тяхната реактивност. При нашите климатични условия кожната температура на разсъблеченото дете е по-висока от температурата на въздуха на морския бряг и затова организмът се охлажда. Този разход на топлина и включването на терморегулаторните механизми има закаляващо въздействие.

Хелиотерапията въздейства чрез лъчистата енергия на слънцето върху частично или напълно разголеното тяло. Практически се отнася за слънчево-въздушни бани. Слънчевите бани подобряват апетита и съня на децата. Защитата от слънцето на детската кожа до половин годинка е толкова слаба, че тя не загаря, а направо изгаря. Ето защо за кърмачетата е абсолютно достатъчно да наблюдават света, скрити под навес или на сянка под дървото.

Първоначално децата постепенно се разсъбличат и оставят да играят на шарена сянка по гащички и лека шапка при температура на въздуха над 25°С до максимална 28°С на сянка и липса на вятър. Престоят на открито започва с 5 минути и се увеличава всеки ден с 5 минути, като достига 25-30 минути. Най-подходящо време за извършване на слънчеви бани е между 8:30 ч. и 11:00 ч., като трябва да се следи състоянието на детето и да му се дават достатъчно течности. Излагането на слънце се препоръчва след 3-месечна възраст, като се огряват само крачета и ръчички от пряката слънчева светлина, главата е на сянка, при температура 25-26°С, детето спи на шарена сянка, начална продължителност 4-5 минути до 15 минути. Слънчевите бани трябва да се прилагат най-малко 1,5 ч. след нахранване и половин час преди приемането на храна.

Мъникът на възраст 6-12 месеца може да се излага на пряка слънчева светлина не повече от 10 минути на ден. Допустимото време за плаж е до 11:00 часа и след 16:00 часа. За тренирания мъник може да увеличавате постепенно продължителността на контакта със слънцето с по 5 минути, докато стигнете до 30 минути на ден. Запазете този режим, докато детето навърши 3 годинки. Никога не забравяйте да предпазвате главата с шапка и да мажете детето със слънцезащитен крем.

Кожата на децата е по-чувствителна спрямо УВЛ. Освен това поради несъвършената терморегулация те са изложени по-лесно на претопляне. Поради това слънчево-въздушните бани на морския бряг са разрешени за деца след 1 год., като се използва за кратко време разсеяна слънчева светлина и се следи настроението на детето.

Хидотерапия – морската вода въздейства чрез своя химически състав, температура и движение. Тя съдържа различни минерални соли. Черно море е относително слабо солено – 17,3-18%. Морската вода има значителна топлоемкост и по-слабо топлоизлъчване, така че разликата между сутрешната и вечерната температура на водата обикновено не превишава 3°С. Морската вода със своята температура, която и в най-горещите дни не превишава 26-28°С оказва значителен закаляващ ефект. При потапяне в морето организмът бързо се охлажда, централната нервна система се възбужда и това е типична стресова реакция. Веднага се активират терморегулаторните механизми: химични и механични (треперене), които водят до затопляне. При по-продължителен престой във водата възможностите на терморегулацията се изчерпват и настъпва вторично треперене. То е неблагоприятно и настъпва толкова по-бързо, колкото е по-малко детето и колкото е по-недостатъчна неговата подготовка за морелечение.

Времето на престоя на детето в морето зависи от много фактори и е трудно да се посочат норми, но то трябва да бъде толкова, че да не се допусне вторично треперене. Къпането в морето при здрави деца е разрешено след 1,5 год., при следене на общото състояние на детето и при условие, че е направена предварителна подготовка с 20-30 въздушни бани и 10-15 водни обливания. Детето може да престои съблечено на морския плаж първоначално 20 минути, като след 5-7 дни достигне до 45 минути. След това може да започне потапяне на детето в морската вода за 1 до 3 минути при температура на водата не по-ниска от 24°С, след което се подсушава и облича. Моите препоръки за по-големите деца са на един астрономически час престоя във водата да е за не повече от 15 минути при липса на вятър и температура на въздуха над 24°С. По време на къпането в морето детският организъм е изложен и на механичното въздействие на морските вълни. То може да бъде значително и дори опасно при по-силно вълнение.

Закаляване с вода. Водните процедури са най-силно действащите. Те предизвикват общи и местни реакции, дължащи се на голямата топлоемкост, топлопроводимост на во­дата. Освен това различните водни закаляващи процедури имат и механично действие върху кожата и подкожните тъкани. Използват се различни водни процедури – влажно обтриване, обливане и къпане в от­крити водоеми.

Закаляването чрез вода с обтривания и обливания се извършва: от 3-месечна възраст – частични водни обтривания на крачетата от колената надолу с вода с температура от 36°С до 26°С, като намаляваме с 1°С на 3-5 дни; от 6-месечна възраст – частични поливания на крачетата от колената надолу с вода от 36°С до 26°С с постепенно намаляване на градусите; след 1-годишна възраст – може и цялостни обливания.

Обтриването на тялото се извършва с намокрена кърпа, гъба или с ръка в продължение на 5 минути. Започва се с температура на водата 25-30°С, постепенно на всеки 2-3 дни послед­ната се понижава с 1-2°С, докато се стигне до 15-16°С.

Обливането се извършва с душ, лейка или друг съд, като се започва с температура на водата 28-32°С, която през ден се понижава с 1°С, докато се стигне до 22-25°С. Времетрае­нето на процедурата е максимум 2 минути. След това децата се избърсват до сухо и до зачер­вяване на кожата (както и при обтриването). Препоръчва се след 9-месечна възраст. Друг подход е контрастният душ – обливане с топла и хладка вода. Това стимулира тонуса на кръвоносните съдове. Препоръчва се след 18-месечна възраст.

Газене в басейн процедурата се провежда след 1,5-годишна възраст на детето, като нивото на водата да бъде до коленете на детето, а условията са същите, както при водното обливане и времетраене от 1-3 минути.

Къпането в открити водоеми оказва най-силно закалително въздействие поради най-бързото и най-силно охлаждане на организма. Започва се при температура на водата 23-25°С. Престоят във водата в началото не трябва да бъде повече от 3-5 минути, като постепенно се увеличава до 15-20 минути. Преди влизане във водата тялото трябва да бъде предварително загрято, а по време на къпането децата да плуват или да са непрекъснато в движение.

Виж още

Основно правило при водните процедури е да се извършват минимум 1,5 ч. след хранене и в здраво състояние на детето.

Кои са принципите при закаляващите процедури?

Принципите, които трябва да се спазват при закаляващите процедури са:

  • Принцип на системност. Закаляването трябва да започва от най-ранна възраст и да продължава през целия живот, без прекъсване. Несистемното прилагане на закалителните процедури и особено продължителното им прекъсване става причина за загубва­не на постигнатия ефект.
  • Принцип на постепенност. Постепенността трябва да се постига по отношение на температурата и използваните средства (вода, въздух), по отношение на тяхното градиране според силата на дразнителя и по отношение на продължителността на процедурата
  • Принцип на комплексност. Най-успешно закаляването се осъществява, когато като за­каляващи фактори се използват топлина, студ, слънчева енергия, вода, движение на въздуха в тяхното различно съчетаване при разнообразни условия.
  • Принцип на индивидуалния подход. Схемите за различните процедури трябва да се съо­бразяват и коригират с оглед индивидуалните особености на всеки отделен организъм (тип нервна система, възраст, пол, здравословно състояние).

Какви са ползите от закаляването?

Закаляването съдейства за укрепване на здравето и повишаване на работоспособността и устойчивостта спрямо редица неблагоприятни фактори на околната среда. То подо­брява кръвоснабдяването на вътрешните органи, храносмилането и обмяната на веществата, засилва апетита, нормализира съня, укрепва нервната система, премахва умствената и физическата умора, подпомага усвояването на кислорода. Повлиява благоприятно общото състояние на организма, засилва имунобиологичните защитни сили, снижава заболеваемостта от инфекциозни и простудни заболявания и т.н.

7 закона за правилно закаляване с вода

1. Не понижавайте температурата рязко. Желаният резултат се достига само при постепенност.

2. Не обливайте крачетата на детето, ако са студени: съдовете на краката вече са се свили и закаляването няма да се отрази положително.

3. Не понижавайте температурата на водата по-ниско от позволения минимум.

4. Не правете на детето контрастен душ, докато не навърши годинка и половина. Температурното въздействие се допълва и с налягането на водата, от което слабата нервна система ще се травмира.

5. Не обливайте детето преди заспиване, все пак тази процедура тонизира и разсънва.

6. Не къпете детето веднага след ядене, това пречи на храносмилането.

7. Необходимо е осигуряване на достатъчно време за сън и правилен хранителен режим с избягване на пакетирани храни, полуфабрикати и високовъглехидратни продукти.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре