Сега четеш
Помощ: въшки!

Помощ: въшки!

Всеки родител изпада в ужас при новината, че детето му има въшки… Откъде са се появили, кой го е заразил, ами ако сега и бебето хване, какво да се прави??? Запазете спокойствие! Нищо чак толкова страшно не се е случило. Ако сте си мислили, че в наши дни въшки вече няма, сгрешили сте. Да, те съществуват и никой не е защитен от тях. Особено децата, посещаващи детски заведения. За да научим повече опасни ли са всъщност въшките, от значение ли е хигиената и как да се справим с тях, ако мъникът ги хване, потърсихме експертното мнение на д-р Пенчев.

 

Какво всъщност представляват въшките и гнидите?

Въшките са безкрили кръвосмучещи насекоми, постоянни паразити по хората и животните. Съществува над 300 вида, от които върху човека паразитират само 3 – дрешната, главовата и срамната въшки.

Главовата въшка, която се среща най-често, паразитира обикновено по окосмената част на главата, но могат да се открият въшки и по окосмената част на гърдите, подмишниците, брадата, мустаците, миглите и веждите. Дължината й е 1.5-2 мм, като тялото се състои от глава, коремче и шест крачета. Цветът на въшката варира от жълтеникав до мръсно сив, в зависимост от цвета на косата. За едно денонощие главовата въшка кръвосмуче два, три или повече пъти.

Гнидите са яйцата на въшките. Женската въшка прикрепва гнидите здраво в основата на косъма със специален секрет. Женските започват да снасят яйца 24 часа след оплождането им. Главовата въшка снася 4-5 яйца на ден.

Те се инкубират от телесната температура на тялото. След това от яйцата се излюпват нимфи, които смучат кръв, растат и се превръщат във възрастни полово зрели форми. При оптимална температура (30-32оС) пълният цикъл на главовата въшка се извършва за около 18 дни, от които стадият нимфа (полово незряла форма) е 8-9 дни. Продължителността на живота на главовата въшка не превишава два месеца. Без източник на кръвосмучене тя обаче може да преживее не повече от два дни.

 

Опасни ли са въшките?

Освен типичния дискомфорт въшките могат да предизвикват дерматити, повишаване на температурата, а в редки случаи и стафилококови инфекции.

 

Кои са симптомите при опаразитяване с въшки? Само по сърбежа ли можем да познаем, че детето е хванало паразити?

Въшките се откриват трудно поради малкия си размер и осветяването си, което се слива с това на косата. Най-чест симптом е сърбежът, но трябва да се има предвид, че при слаба опаразитеност той може и да липсва. Сърбежът обикновено става силен при висока опаразитеност, тоест, когато въшките не са забелязани навреме. По принцип гнидите се забелязват по-лесно, но при опит да бъдат отстранени се отделят по-трудно от косъма, тъй като са слепени със специален секрет. Колкото по-старо е опаразитяването, толкова по-надолу по продължението на косъма (към върха) е разположена гнидата.

За потвърждаване на опаразитяването може да се използва лупа или микроскоп.

 

Как се пренасят въшките?

Въшките се пренасят лесно чрез директен контакт с носител или индиректно чрез лични принадлежности на човек с паразити (шапка, шал, ръкавици, шноли, гребени и др.). При наличие на въшки у един член на семейството е необходимо да се проверяват профилактично и всички останали. И нещо важно – при проверяване на главата е необходимо да се обърне особено внимание на косата в областта на тила и около ушите.

 

От значение ли е хигиената? Вярно ли е, че въшките обичат „чистите“ коси?

Има два важни момента в борбата с главовата въшка – редовно извършване на преглед на окосмената част на главата с цел своевременно откриване на опаразитяването и ако такова бъде открито, предприемане на бързи мерки.

Опаразитеността с главови въшки не е признак на нечистоплътност. Въшки се откриват и в чисти, и в мръсни коси.

 

А как да изчистим въшките от детската глава?

Виж още

Първото, което трябва да се направи, е да се набави от аптечната мрежа препарат против главови въшки (шампоан, лосион и др.). Препаратите се прилагат след внимателно изчитане на указанията за правилното им приложение. Третирането се извършва при точно спазване на концентрациите и времето на експозиция, указани от производителя. След прилагане на препарата е задължително да се направи и механично отстраняване на гнидите (с ръце или чрез разресване с гребен). Ако опаразитеността е голяма, след измиване на препарата и подсушаване на косата, може на гребена да се постави памук, потопен в топъл оцет, което ще помогне за по-лесно отлепване на гнидите при разресването. Също така трябва да се изперат дрехите и чаршафите, които са били в контакт с опаразитения – ако материята позволява, желателно е това да стане при температура над 50оС. Аксесоарите за коса се слагат за десетина минути в гореща вода. Всички вещи, непозволяващи изпиране или друга обработка, се затварят в херметически плик за две седмици. И нещо важно – независимо от третиранията, преглeдът на косата и механичното почистване на гнидите трябва да продължат дълго време след ликвидиране на живите паразити.

 

„За“ или „против“ народните средства за борба с въшки?

Днес в търговската мрежа се предлагат различни препарати за въшки, шампоани и лосиони, които са ефикасни и лесни за употреба. Разбира се, не пречи да се използва и класическата рецепта с газ, мас и оцет.

 

Има ли начин за предпазване?

Не е доказано, че има ефективни средства за превенция. Всеки човек може да се опаразити с въшки.

 

Защо въшките „обичат“ децата?

Главови въшки могат да бъдат открити при всички социално-икономически групи от населението. Най-уязвими са лицата в организирани затворени колективи, каквито са децата в училищата и детските градини. Въшките нямат предпочитания към определен тип гостоприемник, но тъй като се пренасят лесно чрез директен контакт или чрез размяна на принадлежности, това прави децата по-често обект на опаразитяване.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре