Сега четеш
Зима е, хайде на разходка!

Зима е, хайде на разходка!

Д-р Антонова, разходката навън задължителна ли е, дори когато е зима и е студено?

Да. Разходка трябва да има всеки ден – един път дневно, стига бебето да е навършило един месец. Дори температурата навън да е -5/-6 градуса, няма никакъв проблем, ако не духа и не вали в момента. Децата над една година трябва да се извеждат на разходка поне веднъж дневно дори температурите навън да са доста под нулата, а ако са около или над нулата желателно е да се правят по две разходки на ден.

Все пак, при какви метеорологични условия малкото трябва да остане у дома на топло?

При силен вятър, дъжд и мъгла разходката се пропуска. При мъгла е добре да не се отварят и прозорците, защото тогава има фини прахови частици и това може да бъде опасно, особено за децата с алергия.

Колко продължителна трябва да бъде зимната разходка?

По правило при новородените продължителността на разходките и самите разходки се увеличават постепенно. Ако детето е родено през зимен месец и трябва да се изведе за първи път, хубаво е преди това да поседи за малко на отворен прозорец или на тераса, облечено добре, за да свикне със студения въздух. Това се прави поне 3-4 дни преди първата разходка. То трябва да е облечено така, както бихте го облекли, ако е навън – задължително трябва да има зимна шапчица, да е завито добре с одеяло и да е облечено с дебела блузка или грейка. Първия път се извeжда за 5 минути в най-топлото време, около обяд, и след това се прибира. На следващия ден увеличаваме времето с още  5 минути и така около 4-5 дни. Това е подготвителен период, след който вече спокойно може да се правят разходки – ако температурата е под нулата, продължителността им трябва да е около 30 минути, а при положителни температури – може и за цели 2 часа. Родителите не трябва да забравят, че детето трябва да диша чист въздух и да се закалява.

Как трябва да бъде облечeно детето?

Винаги казвам на родителите да запомнят следното правило – обличайте бебето така, както сте облечени вие, плюс още една дрешка отгоре. Най-добре е дрешките да бъдат от памук – камизолка, боди, жилетка и, разбира се, накрая се облича грейка, обуват се топли обувки, слагат се шапка, шал и ръкавици. Добре е да проверявате от време навреме дали нослето на бебето е топло. Може и да пъхнете ръка зад тила на мъничето. Ако тези места са топли, значи всичко е наред.

Когато детето е болно, трябва ли да излиза навън?                     

Виж още

Когато детето е болно, не бива да се извежда навън, особено ако е с висока температура. Причината за това е, че при температура топлоотдаването е много по-силно, което е защитна реакция на организма – кръвоносните съдове се разширяват и при извеждане навън и при ниски температури може да се получи преохлаждане и влошаване на заболяването. В този период обаче трябва много често да се проветрява помещението, в което се отглежда детето, по възможност на всеки 2-3 часа.

С какво зимната разходка е полезна?

Зимните разходки каляват бебето, правят го по-приспособимо към различните климатични условия. Ако децата се извеждат редовно, те боледуват много по-рядко, защото организмът им е добре подготвен да се справи с ниските температури и преохлаждането. Ако бебето е изнежено и през цялата зима си е стояло само на топло вкъщи, при първия досег с малко по-неблагоприятни климатични условия ще се разболее. Освен това чистият въздух прави съня на бебето по-дълбок, много често подобрява и апетита.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре