Сега четеш
Захранването. Как да го направим правилно?

Захранването. Как да го направим правилно?

Италианска, френска, мексиканска, индийска кухня… Съществуват купища кулинарни книги и буквално милиони начини да сготвиш по различен начин един и същи зеленчук. Но и най-изисканата рецепта не е толкова важна, колкото първото и най-простичко направено пюре за вашето бебе. Храната на най-малките превъзхожда по значимост и най-големия кулинарен шедьовър, защото от правилния й избор зависи здравето на детето.

Кои са основните правила при захранване на бебето, кога да започнем с твърдите храни и кои са най-често срещаните проблеми, разказва д-р Радка Масларска.

 

Според препоръките на СЗО е желателно до шестия месец бебетата да са на изключително кърмене. В България е честа практика вода да се дава още след раждането, а в края на втория месец да се въвеждат плодови сокове. Кога всъщност трябва да започне захранването?

За всяко дете захранването трябва да става по индивидуална програма според типа хранене, фамилна обремененост, темпа на растеж. Насоките на Министерство на здравеопазването показват кога може, а не кога трябва да бъдат въвеждани посочените храни. Препоръчително е захранването да бъде не по-късно от 24-ата седмица след раждането.

 

Много майки се оплакват, че кърмата им не стига, че бебето плаче непрекъснато, защото е гладно, и дохранват с адаптирано мляко или предприемат ранно захранване. Какво препоръчвате вие в тези случаи?

Майчиното мляко винаги е най-доброто решение и е за предпочитане. То е добре темперирано, не съдържа бактерии, протеините в него съответстват на ензимите на малкото кърмаче, а в състава му са включени специфични имуноглобулини – секреторен имуноглобулин А, IgG, IgM, лизозим и лактоферин, които осигуряват защита на новороденото… Ако има проблем с кърмата, най-важно е майката да се успокои. Трябва да се намерят начини за стимулиране на лактацията, да се коригират някои грешки при кърменето и чак тогава, ако кърмата не е достатъчна, да се даде добавка и да започне захранване.

 

Кои са основните правила, които трябва да се спазват при захранване на бебето?

Има едно основно правило – когато за пръв път се въвежда нова храна, бебето задължително да бъде здраво. Освен това е препоръчително непознатите продукти да се дават в началото на храненето и да са в малки дози (количеството се повишава постепенно). За да се създадат правилни хранителни навици у детето още от самото начало, е желателно да се използват разнообразни продукти. И още нещо – до навършване на 9-ия месец най-големите парченца храна не бива да надхвърлят 1.2 см. Подходяща възраст за първото зеленчуково пюре е краят на 4-тия месец.

 

В каква поредност се въвеждат храните?

След 4-месечна възраст, както вече казах, е възможно да се започне с пюре от зеленчуци. След месец могат да се въведат жълтък, млечно-плодов кисел и инстантни детски каши. На 6 месеца на дневен ред идват месно-зеленчуковите пюрета, на 7 месеца – попарата със сирене, настърганият плод и глутеновите каши, а след навършване на 8 месеца родителите могат да хранят бебето със супа или бульон. След 10-тия месец може да се въведе преходна храна.

Между 1 и 3 годинки децата продължават да се хранят 4-5 пъти дневно, като количеството на храната за деня трябва да е около 1200-1400 мл. Първоначално количеството трябва да бъде равномерно разпределено между отделните хранения и постепенно обядът да се наложи като основното хранене за деня. Количеството на млякото намалява за сметка на другите храни – то трябва да се ограничи до около 400-500 мл дневно.

Въпреки че след една година дъвкателният апарат на детето е сравнително добре развит, препоръчително е храната да бъде раздробена, а месото – смляно. На около 2-годишна възраст децата вече започват да си служат по-умело с лъжица и чаша и да подражават активно на възрастните. Ето защо родителите имат ключова роля при формиране на хранителните навици на малчуганите.

 

Какво означава захранване, водено от бебето?

Най-простичко казано – на детето да се предлага набор от подходящи за възрастта му храни и то само да избере какво да яде според своя собствен вкус и нужди. Не бива да се забравя, че този процес е дирижиран и контролиран от родителите.

 

Какви проблеми можем да очакваме при въвеждането на нови храни?

Запек, диария, алергии – всеки един от тези проблеми може да се появи в резултат на въвеждането на нова храна в менюто на бебето. Освен това не бива да се подценява опасността детето да аспирира, тоест да се задави с храна или течност. И нещо важно – най-често срещаните проблеми през първата година от живота възникват поради недостатъчно хранене или прехранване, така че трябва да се следи тегловната крива.

 

Какво е вашето мнение за мрежичките за хранене?

При неуспех на останалите начини за хранене, може да се опита и този подход.

 

 

Откога да давам…

плодов сок: от 6-тия месец

Виж още

глутенови храни: от 7-ия месец

сирене и извара: от 8-ия месец

кисело мляко: след 10-тия месец.

прясно мляко: след 2-рата година

яйца: от 6-тия месец

риба: от 7-8-ия месец

месо: от 6-тия месец

сол: не се дава

мед: след 2-рата година

цитруси: след 1-вата година

подправки: след 2-рата година

сурови плодове и зеленчуци: след 1-вата година

 

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре