Сега четеш
Закаляването и детското здраве. Кои са основните техники за закаляване?

Закаляването и детското здраве. Кои са основните техники за закаляване?

Девет месеца бебето се намира в топла, тъмна и влажна среда, която го изолира от околния свят и му създава пълен комфорт. Но в мига на раждането си, то попада в напълно непознат и „негостоприемен“ свят с ниска влажност и температура с 10-15 градуса под вътреутробната. Терморегулаторните механизми на новороденото не са добре развити и то лесно може да бъде охладено или претоплено. Имунната му система е изключително незряла и не може ефективно да го предпази от възможните инфекции. Как чрез закаляване можем да укрепим имунитета на детето и да повишим устойчивостта на организма му към неблагоприятните въздействия на околната среда, попитахме д-р Калин Лисички.

 

При закаляването се използват основните природни фактори – въздух, вода и слънце. Има два вида закаляване – общ закалителен режим, който включва подходящо облекло, оптимална температура в помещението, където се отглежда детето, проветряване. Специалните закалителни процедури са свързани с постепенно натоварване на терморегулацията на бебето чрез увеличаване на продължителността им и намаляване на температурата на съответния фактор.

Ежедневните дейности като обличане, къпане и разходки лесно могат да се превърнат в основа на закалителните процедури, ако се спазват няколко важни принципи.

Облеклото на детето трябва да бъде двуслойно през лятото и трислойно през зимата, като по време на сън се ползва тънко одеяло. Най-подходящи са памучните трикотажни дрехи, като през зимата третият слой може да бъде вълнена блузка или жилетка. Важно е дрехите, които имат непосредствен контакт с кожата да са чисти, много добре изплакнати и да не се използват прахове с ефект на последействие. Гладенето им е задължително.

Температурата на въздуха в стаята при доносени новородени е 23-24оС, при недоносени – с 1-2оС по-висока, а при деца над 1 година – 20-22оС. По време на сън се допуска да е с 3-4оС по-ниска.

Проветряването на стаята трябва да се прави няколко пъти дневно за по 5 минути, като прозорците са широко отворени, а детето през това време е в друга стая.

Разходките са следващата стъпка, която осигурява свеж въздух на детето. През лятото те могат да започнат след първата седмица при температура на въздуха до 25-27оС, а през зимата – след втората, при температура на въздуха не по-ниска от 12-15оС и тихо време. 4-5 дни преди детето да се изведе навън, се провежда подготовка – то се облича като за разходка, но се държи на отворен прозорец за 5 минути в началото, като всеки ден продължителността се увеличава с 1-2 минути до 10. При бебета под 6 месеца през зимата първата разходка е 5 минути, като постепенно се достига до половин час. По-големите деца без риск могат да престояват навън до 2 часа. През лятото децата до 6-месечна възраст могат да се извеждат за 1-2 часа, а по големите – до 3-4 часа. При дълги разходки не забравяйте шише с вода поради риск от обезводняване, следете дали фонтанелата не е хлътнала. Зачервеното лице, неспокойствието и раздразнителността или обратното – апатия, говорят за претопляне. През зимата, за да не се охлади детето, наблюдавайте цвета на кожата за побледняване и следете температурата на нослето и ушите.

Разкажете ни повече за същинските закалителни процедури!

Това са т.нар. специални дозирани закалителни процедури, при които постепенно се увеличава силата на дразнителя.

Виж още

Въздушните бани имат най-меко действие и затова същинското закаляване започва с тях. Те биват частични и цялостни. Първоначално детето се подготвя чрез намаляване на слоевете облекло, след което остава голо до кръста, но с чорапки. През зимата прозорците на стаята са затворени, за да не става течение, което охлажда детето. За деца до 6-месечна възраст температурата за закалителните процедури е същата, при която обичайно се отглежда мъника – 22-24оС. За деца между 6 и 12-месечна възраст температурата на помещението може да се намали до 21-23оС, а от 1-3 години – до 20-22оС. При външна температура над 25 градуса и без вятър, въздушните бани се провеждат на шарена сянка.

Продължителността на въздушните бани плавно се увеличава. Първоначално те са по 5 минути и продължителността им се увеличават през 3-5 дни с 3-5 минути, докато се достигнат 15-30 минути. При деца в предучилищна възраст времето на процедурата може да достигне до 1 час и 30 минути, но при задължителна физическа активност. Въздушните бани могат да се съчетаят с провеждане на масаж и гимнастика на детето.

Водните процедури са следващият по сила природен фактор. Те се провеждат под формата на обтривания с намокрена кърпа, обливания, къпане в открити водоеми. Частичните обтривания започват след 3-месечна възраст, като се обтриват крачетата под колената. Температурата на водата е 36оС, като се намалява с 1 градус през 3-5 дни до достигане на 26оС, а за деца над 1 год. – до 24оС. Частични обливания се правят над едногодишна възраст, като началната температура е същата, както при обтриванията, а крайната – 26оС. След първата година измиването на лицето и ръцете може да се извършва с вода с температура 18оС. Къпането в природни водоеми се извършва след 2-3-годишна възраст, при температура на водата минимум 23-24оС и с 1-2о по-висока от тази на въздуха. Започва се с потапяне на детето за секунди, като постепенно се стига до 5 минути, като това може да се прави многократно. Не трябва да се забравя, че колкото и до му е приятно на детето къпането, дългият престой във водата влошава реактивността на детския организъм. След всяка водна процедура е добре кожата да се разтрие до леко зачервяване, така се подобрява циркулацията на кръвта.

Слънчевите бани са най-силно действащият природен фактор. В кърмаческа възраст те са само частични. Започват се след 3-месечна възраст. Детето е задължително с шапка на главата, на шарена сянка, а не на пряко слънчево огряване, като са изложени само ръчичките и крачетата. Баните са с продължителност 1 минута и постепенно се достига до 15 мин. Около едногодишна възраст могат да се правят и цялостни слънчеви бани – за 5-7 минути на гърдите и гръбчето, като главата е задължително на сянка. Максималната продължителност на слънчевите бани за децата между 1-2 години е 20-30 минути, за 4-7 годишните – 40 минути, а за 7-10 годишните – 1 час и 30 минути. Не трябва да се забравя, че всяка кожа има индивидуална поносимост по отношение на ултравиолетовите лъчи, затова трябва да се следи за слънчево изгаряне или прегряване на детето.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре