Сега четеш
Ритуали за здрав и спокоен сън

Ритуали за здрав и спокоен сън

Всички знаем колко е важен сънят, за да растат децата ни. Но също така знаем, че безсънните нощи са почти неизбежни за начинаещите родители. От колко сън всъщност се нуждае детето, различава ли се неговият сън от този на възрастните, какви ритуали е добре да въведем, за да бъде сънят на бебето спокоен… Отговор на тези и още интересни въпроси, свързани с особеностите на детския сън, потърсихме от д-р Драганова.

 

От колко сън се нуждае малкото дете?

На първо място искам да подчертая, че продължителността на съня при децата е много индивидуална и зависи от техния характер и темперамент. По-спокойните деца заспиват по-лесно и спят по-продължително, докато по-емоционалните деца заспиват по-трудно, будят се по-често, имат по-голяма нужда да усещат майчината близост.И все пак, през различните възрастови периоди потребността за сън се променя.

Новородените спят около 15-20 часа на денонощие, като се будят през около 2-4 часа поради нуждата да бъдат хранени.

От 1-вия до 3-тия месец бебетата започват да бодърстват, като спят около 13-16 часа на денонощие, но все още нямат изграден режим.

Между 3-тия и 6-ия месец бебетата започват да си изграждат режим. Някои деца през този период спират да се будят нощем, но други продължават да търсят нощното си хранене. Средно нуждата от сън е около 12-15 часа на денонощие, имат 2-3 дрямки през деня, а нощем спят около 10-11 часа.

Между 6-ия и 12-ия месец децата стават по-активни, спят около 12-14 часа на денонощие, имат 1-2 дрямки през деня, а нощният сън продължава около 10-11 часа. През този период все още някои деца се будят нощем.

Между 1- и 3-годишна възраст децата се нуждаят от около 12-13 часа сън на денонощие, с 1 дрямка през деня и продължителност на нощния сън около 10 часа.

Между 3- и 6-годишна възраст продължителността на съня е около 10-13 часа общо, с 1 дневен сън, който при някои деца отпада още на около 4-5-годишна възраст.

Безсънните нощи са характерни за родителите на новородените. И все пак, с какво бихте успокоили начинаещите родители?

Периодът на новороденото е време на адаптация от вътреутробния живот към новия заобикалящ го свят. Новородените имат свой ритъм на сън и бодърстване, който е зависим от нуждата от храна. Спят повече часа в денонощие от нас, но пък се будят през 2-4 часа, което се разминава с режима на възрастните. На първо място родителите трябва да осъзнаят, че това е характерна особеност на новородените – до около 3-месечна възраст те нямат определен режим. След това повечето бебета имат оформен режим на сън и бодърстване и по-рядко се будят нощем за храна. Около 6-ия месец е периодът на никнене на първите зъбки, когато безсънните нощи отново се увеличават. С времето продължителността на нощния сън се увеличава и безсънните нощи на родителите намаляват.

За успокоение ще кажа – безсънните нощи са временен период и ще бъдат компенсирани с всички хубави моменти, които ви очакват с вашите уникални по своему деца.

Кои са причините за нощните събуждания на бебето?

Плачът на бебето е начин на оцеляване, така то дава сигнал за съответна своя нужда. Основните причини за нощните събуждания са:

  • нуждата от чести хранения (видът на млякото – кърма или адаптирано, също се отразява върху спокойствието на детето и интервалите между храненията);
  • колики;
  • мръсна пелена;
  • температурен дискомфорт;
  • нужда от родителска близост;
  • темперамент на детето;
  • никнене на зъбки;
  • заболяване;
  • развитие на нови навици – учи се да седи, да пълзи, да ходи.

До каква възраст следобедният сън е добре да присъства в режима на детето?

Следобедният сън е необходим при децата до 6-годишна възраст. Но ако дневният сън е причина детето да спи лошо през нощта (заспива трудно, заспива късно, често се буди, събужда се рано сутринта), то тогава трябва да се съкрати или дори да отпадне при някои деца. Необходимостта от следобеден сън и неговата продължителност при здрави деца е индивидуална.

От какво зависи спокойния сън на мъничето?

На първо място спокойствието на бебето е в пряка зависимост от спокойствието на родителите и най-вече на майката. За спокойния сън на детето са от значение осигуряването на оптимална температура и влажност в помещението. Препоръчително е облеклото и завивките да са от памучна материя. Необходимо е да се осигури удобно място за сън. Много често в големите кошари бебетата се чувстват по-неспокойни. По-подходящи са бебешките кошчета или бебешките гнезда (особено за недоносените бебета), в които те се чувстват добре обгърнати в по-тясното пространство. При някои бебенца помага прибирането на ръчичките в пелена или спално чувалче, защото често се стряскат от своите движения. Важна е и позата на спане, някои бебета обичат да спят по коремче.

За спокойния сън е важно бебето да е добре нахранено и пелената да е сменена.

Много дечица искат да усещат присъствието на своята майка, затова могат да се използват някои хитрости като оставяне на дреха на майката близо до бебето или пускане на запис на гласа на майката.

Сънят на бебето различава ли се по нещо от този на възрастните?

Както в началото казах, новородените спят около 15-20 часа на денонощие, като се будят през около 2-4 часа. За съня на бебето са характерни някои особености.

И при възрастните, и при бебетата се редуват фази на дълбок и повърхностен сън, но продължителността на дълбокия сън при възрастните е около 90 минути, докато при бебетата е около 50-60 минути. При бебетата фазите на дълбок и повърхностен сън се сменят на по-кратки интервали от време – през около 1 час. Честотата на повърхностния сън при бебетата е 2 пъти повече от тази при възрастните. При преминаването от една фаза в друга, някои бебета се събуждат и после трудно заспиват без помощ. С израстването периодите на дълбок сън стават по-дълги, а намаляват периодите на повърхностен сън, а също така и преминаването към дълбок сън става по-лесно.

Сънуват ли всъщност бебетата?

Установено е, че тази част от мозъка, която е свързана със състоянието на покой, започва да се развива през 30-та гестационна седмица и до 40-та гестационна седмица (при доносени новородени) е развита до степен, позволяваща на бебето да вижда различни картини и светлини, докато спи.

Виж още

Какви ритуали преди сън е добре да се въведат?

Въвеждането на ритуали преди сън помага за успокояване на бебето и за по-бързото му заспиване. Те могат да започнат обаче най-рано след навършването на 1-месечна възраст при доносени деца. Преди това за много бебета събличането им преди баня е кошмар и се изразява с непрекъснат плач, докато не бъдат облечени отново.

Трябва да се избере време за подготвяне на детето, като най-удачно е това да е времето преди последното хранене (около 19-20 часа). Хубаво би било да се спазва приблизително един и същи час, тъй като това ще помогне за по-бързото изграждане на режим при бебето.

Добре е помещението за сън да се проветри и след това затопли (разбира се, според сезона). След това съблечете бебето и направете кратка гимнастика преди банята. След банята може да направите масаж, докато омазнявате кожата с подходяща козметика. Следва обличането (може в затоплени дрешки) и храненето на бебето. Докато храните детето си (на гърда или с бутилка), може да създадете подходяща атмосфера за сън – приглушена светлина, тиха музика. Когато бебето заспи, го поставете нежно в мястото му за спане. Ако се разбуди, първо му дайте шанс само да се успокои, но ако това не се случи, ще трябва да му помогнете – дайте му биберон залъгалка, галете го по главичката и гръбчето или го потупвайте по дупето, може да му попеете или да му пуснете приспивна песничка или пък любимия на много бебета звук на сешоар. Ако и това не помогне, ще се наложи да го полюлеете на ръце, в количка, шезлонг, стол.

При по-големите деца във вечерните часове трябва да се ограничат телевизията и компютърните игри, да се избягват определени храни и напитки, както и консумацията на храна и големи количества течности преди лягане.

Всеки родител след като се довери на своите инстинкти и опознае характера, нуждите и темперамента на своята рожба, сам ще намери най-правилния път да осигури спокойния й сън.

 

Защо сънят е толкова важен?

Сънят е важен за растежа на бебето и развитието на нервната система, за физическото и умственото развитие на децата и тяхното поведение.

Установено е, че по време на сън при бебетата се стимулира развитието и растежа на мозъка, активира се изграждането на невронни връзки. По време на сън се увеличава притокът на кръв към мускулите, а с това и притокът на градивни елементи, което ускорява растежа на тъканите. Секретира се хормона на растежа. Освобождават се биологично активни протеини, които участват в изграждането на имунния отговор и в борбата с инфекциите.

Установено е, че лошият сън при кърмачетата е свързан с повишен риск от затлъстяване и поведенчески проблеми в по-късна възраст. Недостатъчният сън при децата води до нарушения в концентрацията и паметта. Ето защо е важно да осигурим спокоен и достатъчен по продължителност сън на нашите деца.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре