Сега четеш
Здрави и през зимата – мисията възможна

Здрави и през зимата – мисията възможна

Зимният сезон може да се превърне в истинско изпитание, особено за децата, посещаващи детска градина и техните родители. Децата, подложени на хроничен стрес (напр. при конфликт в училище, детската градина или по друг повод), и децата с алергични заболявания на горните дихателни пътища (те нарушават бариерната функция на лигавиците) са още по-уязвими. Срещнахме се с д-р Райна Томова, за да я попитаме можем ли да разчитаме на помощ от страна на хомеопатията, ако детето боледува често.

 

Д-р Томова, каква е ролята на хомеопатията при често боледуващото дете?

Добре изградената хомеопатична профилактика може значително да намали честотата и тежестта на боледуванията. За да изгради подходящата профилактична схема, лекарят-хомеопат има нужда от подробна информация за начина на боледуване на детето, отключващите боледуването фактори, фамилната обремененост, наличието на хронични заболявания или минали здравословни проблеми, психо-емоционалните му характеристики, начина му на хранене, емоционалния климат, в който живее и т.н. Цялата тази информация ще даде възможност за определянето на т. нар. „теренно лечение“ на пациента. А именно теренното лечение е това, което позволява модулиране на реактивността на често или хронично боледуващия организъм в благоприятна посока.

А има ли универсални хомеопатични медикаменти, които да подпомагат имунитета на мъничето?

Да, независимо от „терена“, могат да бъдат дадени и някои общи съвети за повишаване на имунната защита през зимния сезон, приложими към всеки един пацинет.

Два неспецифични хомеопатични имуномодулатора с добър ефект са Silicea 15CH  и Echinacea angustifolia 5CH. При повишен риск от боледуване, те могат да се редуват през ден по 5 гранули.

От хомеопатична гледна точка специфичното повишаване на устойчивостта на организма към причинителите на грипа може да бъде направено по два начина:

  • С прием на 1 флакон Oscillococcinum седмично в периода от септември-октомври до март-април. За момента това е единственият продукт на хомеопатичния пазар, при който профилактичният ефект по отношение на острите вирусни инфекции (грип и грипоподобни) е доказан посредством публикувано клинично проучване.

При непосредствен контакт с болен е подходящо приемането на Oscillococcinum в три последователни дни от по 1 флакон сутрин и вечер, а при първи признаци на настъпващо заболяване, дозата е 3 пъти дневно по 1 флакон в два последователни дни. Целта при последната схема е заболяването да протече „абортивно“, т.е. то да се прекрати преди още да се е разгърнало докрай.

  • С прием на 10 гранули Influenzinum 9CH един път седмично. Influenzinum се изработва на базата на противогрипната ваксина за съответния сезон, т.е. в този препарат има следи от онези щамове, които се очаква да бъдат най-разпространените причинители на грипни заболявания през сезона.

Що се касае до децата с алергия на дихателните пътища, кои медикаменти са подходящи за тях?

При деца с алергия на дихателните пътища, крайъгълен камък в терапията е всекидневният прием на 5 гранули Poumon histamine 15 CH. С негова помощ се постига намаляване на имуно-алергичното възпаление, а оттам и една по-добра бариерна функция на лигавиците.

Простудните заболявания обикновено се дължат на въздействието на някакъв външен фактор…

Тогава, когато честите боледувания се свързват с неблагоприятното въздействие на някакъв външен фактор, би било от полза това да се отчете при изготвянето на профилактична схема. Този фактор може да бъде чисто климатичен. Тогава могат да бъдат препоръчани някои от следните хомеопатични препарати:

Виж още

  • Aconitum napellus 9CH – при провокиране на боледуването от излагане на сух студ (студен вятър);
  • Dulcamara 9СН – при провокиране на боледуването от влага и влажен студ;
  • Nux vomica 9CH – при провокиране на боледуването от излагане на течение;
  • Natrum muriaticum 9/15CH – при провокиране на боледуването от морския климат и т.н.

Избраният медикамент се приема при нужда. Например – една доза от 10 гранули Nux vomica 9CH непосредствено след излагането на отключващия фактор (в случая престой на течение) или по 5 гранули ежедневно или през ден – напр. Dulcamara 9 CH през целия период на влажния есенно-зимен сезон.

А наистина ли емоционалното състояние на детето може да отключи чести боледувания?

Да, външният отключващ фактор би могъл да бъде и от емоционално естество. Вече е доказано неблагоприятното отражение на стреса върху имунния отговор. В тези случаи се препоръчва ежедневен прием на 5 гранули от някой от хомеопатичните медикаменти, които „буферират“ неблагоприятното въздействие на емоциите върху организма. Например: Gelsemium sempervirens 30CH – при притеснения и тревожност, или на Staphysagria 30CH – при системно потискане на негативните емоции.

Доста от майките се оплакват, че микробиологията почти винаги показва една и съща бактерия, която причинява заболяването. В тези случаи хомеопатията може ли да помогне?

Рецидивиращите инфекции с един и същи бактериален причинител изискват изписването на профилактика със съответния хомеопатичен биомедикамент, обичайно в доза от 10 гранули 1 път седмично за дълъг период от време (3-6 месеца). Може би най-често изписвани в детската възраст са: Staphylococcinum 15CH (при рецидивиращи стафилококови инфекции) и Streptococcinum 15CH (при рецидивиращи стерптококови инфекции).

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре