Сега четеш
Как да запазим здрави постоянните зъби на децата?

Как да запазим здрави постоянните зъби на децата?

  • Професионална орална хигиена – тя е задължителна част от програмата за ранна превенция на кариеса. Само чрез нея детският стоматолог може да премахне цялата плака и оцветявания по детските зъбки, да ги полира и да отстрани ретенционните места, където би могла да се задържа храна и плака.
  • Обучение в правилна техника на четкане. Ранно смесеното съзъбие е най-уязвимо и податливо на кариес, защото разклащането и пробивът на нови зъби правят венците болезнени и отточни, задържането на плака около новите зъби е в пъти по-високо, затова децата не четкат качествено. Техниката им на миене и средствата за орална хигиена трябва да се допълнят с нови артикули и движения, за да има по-висок резултат и чисти зъби. Тук на 100% важи правилото чисти зъби = здрави зъби!!!
  • Силанизация – препоръчителна е, но не е задължителна! Само моларите на определени деца имат нужда от силанизация, това е профилактика, а не е лечение! При нея се ползват специални течни фотополимери, с които се запълват дълбоките фисури на дъвкателните зъби, като целта е там да не се задържат плака и пигменти.
  • Флуоризация. Това е една от най-успешните и масови техники за профилактика, препоръчана от всички педиатрични дентални асоциации, целта й е да се заздравят детските зъби и да станат устойчиви на кариес. Препоръчва се флуорният препарат да се аплицира под форма на гел или да се ползват пасти за зъби с високо съдържание на този микроелемент.
  • Преглед и профилактика на всеки 6 месеца – по препоръка на Световната здравна организация.
  • Панорамна снимка – има много висока диагностична стойност както за пациента, така и за лекуващия лекар. На тази рентгенова снимка, в периода преди зъбната смяна могат да се видят зародишите на новите зъби, може да се прецени дали има или ще има евентуална аномалия в развитието, растежа на челюстите и подредбата на новите зъби.

Още по темата четете ТУК

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре