Сега четеш
Създаване на здравословни хранителни навици

Създаване на здравословни хранителни навици

Какво влияе на хранителните предпочитания на децата, как да направим плодовете и зеленчуците харесвана и желана част от менюто на детето, защо е важно да храним разнообразно децата? Отговор на тези и други въпроси, свързани със здравословното хранене на най-малките, потърсихме от здравния консултант Велина Христова.

 

Кои са факторите, които влияят на хранителните предпочитания на децата?

От една страна, бебетата се раждат с вродено предпочитание към вкуса на сладкото и с вродено избягване на храни, които са горчиви или кисели. Това е причината в повечето случаи, ако предложите на едно дете банан или броколи, да избере банана. От друга страна, децата унаследяват различен тип апетит. Някои деца обичат да похапват всичко и по много. На други им се прияжда, когато видят някой край тях да се храни и започват да искат от същото. Трети трудно може да ги съблазни нещо и хапват само, когато наистина са гладни. Четвърти харесват само определени храни и трудно приемат нови. Замислете се вие какви сте били като деца, попитайте вашия партньор, вашите и неговите родители. Така ще разберете, че отговорът на това защо детето ви харесва една или друга храна, се крие именно в наследствеността

Освен генетичния фактор обаче, съществено значение имат възрастта на детето и периодът на развитие, в който се намира то. Така например, периодът между втората и четвъртата година на детето може да се определи като „хранителна неофобия“, тоест мъниците често отказват да приемат нова храна. Това не е случайно, защото съвпада с периода на утвърждаване на детето, с времето, в което то казва „не” на почти всичко, което му се предложи. Затова предлагането на нови плодове и зеленчуци става малко по-трудно по това време. Ето защо родителите трябва да са подготвени, че детето може да откаже да опитва непознати за него до този момент храни.

Именно затова най-подходящият период за въвеждане на нова храна е преди втората годинка. Това не означава, че след това е невъзможно. Напротив – напълно е възможно, но просто е малко по-трудно и трябва да сте по-упорити.

Бихте ли дали конкретни съвети към родителите как всъщност да изградят здравословни хранителни навици?

Въведете разнообразие от плодове и зеленчуци още по време на бременността

Колкото и странно да звучи, израждането на здравословни навици започва още в пренатална възраст, а именно чрез околоплодните води, които бебето поглъща в корема на майка си. Това, с което се храни майката по време на бременността, влияе на хранителните предпочитания на детето в бъдеще. Затова колкото по-разнообразно се храни бъдещата майка, толкова по-добре.

Хапвайте различни плодове и зеленчуци в периода на кърмене

Следващият важен етап е периодаът на кърмене. Майчината кърма променя мириса и вкуса си според различните храни, които консумира кърмещата жена. Кърмата запознава бебето с нови и различни вкусове, което прави приемането им по-лесно, когато детето започне да се храни само.

Въвеждайте различни плодове и зеленчуци в периода на захранване

Етапът на захранване е следващият важен период. С колкото повече разнообразни здравословни продукти се запознае детето, толкова по-голям е шансът като порасне да развие предпочитание към тях.

Позволявайте на детето да си „играе” с храната

Моментът на захранване е и времето, когато децата се запознават не само с нови вкусове, но и с различни текстури. Често с предлагане на нова храна се асоциира само с облизването или поглъщането на съдържанието от лъжичката. Запознаването обаче с текстурата има не по-малко значение. „Играта” с новата храна всъщност увеличава приемането и харесването й. Това е и периодът, през който децата опознават околния свят чрез допир с ръцете си.

Бъдете упорити

Виж още

Една от тайните на успеха през периода на захранване е упоритото предлагане. Имайте предвид, че на детето са необходими от 8 до 10 предлагания на новата храна през равен интервал от време (например веднъж на седмица), за да може да свикне с новите вкусове. Често след няколко отказа на детето родителите се отказват и заключават „детето ми не харесва краставици“, „детето ми не обича портокал“, и т.н. Съвсем нормално е детето да не харесва еднакво много всичко, което му се предлага. Ето защо му е необходимо време не само да се запознае с различните плодове и зеленчуци, но и да се научи, че те са безопасни за консумация – това е вродена реакция, свързана с оцеляването на хората. 

Направете плодовете и зеленчуците част от домакинството

Най-голямо влияние върху хранителното поведение на децата има семейната среда. Какви храни присъстват на масата, какво купуват родителите, какво хапват мама и тати – всичко това е от значение за хранителните навици на мъника. Ако в домакинството присъстват плодове и зеленчуци, децата са по-склонни да ги консумират и в по-късна възраст.

Давайте личен пример

Kак се хранят родителите и техният личен пример е ключов фактор. Дали самите те консумират плодове и зеленчуци, дали се хранят заедно, приготвя ли се храната вкъщи или се ходи често на ресторант… Всичко това формира хранителното поведение на детето. Около 2-годишна възраст децата често имат същите хранителни предпочитания като майката. Ако тя консумира плодове и зеленчуци, то шансът те да бъдат приемани и харесвани от детето, е по-голям.

Мисия възможна

Помнете, че създаването на здравословни хранителни навици у детето е мисия възможна. Започнете от себе си и направете консумирането на разнообразие от плодове и зеленчуци неизменна част от вашето ежедневие. Хранителните ползи ще бъдат както за вас, така и за вашето дете.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре