Сега четеш
Закаляването и детското здраве

Закаляването и детското здраве

Девет месеца бебето се намира в топла, тъмна и влажна среда, която го изолира от околния свят и му създава пълен комфорт. Но в мига на раждането си, то попада в напълно непознат и „негостоприемен“ свят с ниска влажност и температура с 10-15 градуса под вътреутробната. Терморегулаторните механизми на новороденото не са добре развити и то лесно може да бъде охладено или претоплено. Имунната му система е изключително незряла и не може ефективно да го предпази от възможните инфекции. Как чрез закаляване можем да укрепим имунитета на детето и да повишим устойчивостта на организма му към неблагоприятните въздействия на околната среда, попитахме д-р Калин Лисички.

 

Какво трябва да знаем за закаляването? Какви са ползите за детето?

Профилактиката има за цел да създаде условия за правилното развитие на детето и предотвратяване на заболяванията. Тя може да бъде насочена към факторите на околната среда, които да бъдат променени така, че да отговарят на нуждите на детето (експозиционна профилактика), или да повиши съпротивителните сили на детския организъм (диспозиционна профилактика). Закаляването е основен елемент от диспозиционната профилактика. То увеличава устойчивостта на организма към неблагоприятните въздействия на околната среда, свързани с охлаждането на детето – студ, вятър, влажност, температурни колебания.

Закаленото дете е с по-добра терморегулация, по-спокойно е, спи и се храни по-добре, боледува по-рядко. При излагане на студ неговата температура се понижава по-малко, отколкото на незакаленото, т.е. то противодейства по-добре на охлаждането и се справя по-лесно с възможните инфекции.

Кога да започнат закалителните процедури?

Закаляването на детето започва непосредствено след раждането му. Ежедневното преобличане и къпане са първите общи закалителни процедури, които родителите правят, без дори да осъзнават. Същинските закалителни процедури, каквито са въздушните бани, частичните водни обтривания и частичните слънчеви бани, могат да започнат след 3-месечна възраст. Най-подходящ сезон за закалителни процедури е лятото, но и зимните бебета не трябва да се лишават от тях, като стриктно се спазват основните принципи на закаляването.

Кои са основните принципи на закаляването?

За да има закаляването положителен ефект върху детския организъм, трябва да се спазват следните принципи:

Постепенност. За да бъде закаляването ефективно, се изисква плавно увеличаване на силата на дразнителя. Например – въздушните бани постепенно да стават по-продължителни, но при една и съща температура на средата.

Системност. Закалителните процедури трябва да се провеждат ежедневно. Ако по някаква причина, например заболяване, се наложи прекъсване, след това закаляването продължава със същия фактор, но с една степен по-ниска от достигнатата.

Последователност. Последователността е градиране на природните фактори по сила. Започва се с въздушни бани (като най-слаб дразнител), продължава се с водни процедури и на последно място се включва слънцето, което е най-мощен и комплексен дразнител.

Индивидуален подход. Не трябва да забравяме, че детето не е умалено копие на възрастния, че децата са отделни личности и дори братята и сестрите може да не си приличат. Възрастта, реактивността, емоционалният тонус, здравословното състояние, поносимостта на процедурите са различни при всяко дете. При най-малката проява на неудоволствие, плач, настръхване на кожата и т.н., съответната процедура се прекратява.

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре