Сега четеш
„Лаещата“ кашлица: какво трябва да знаем

„Лаещата“ кашлица: какво трябва да знаем

Ако вече ви се е случвало детето да кашля точно така, няма как да не разпознаете т. нар. „лаеща“ кашлица – напомня лай на куче, откъдето идва и името й, пронизителна е, обикновено започва през нощта и често е придружена от температура. Какво трябва да правим и как да помогнем на детето, попитахме д-р Кристин Генкова, педиатър в ДКЦ „Вита“.

 

По това време на годината зачестяват случаите на остри респираторни заболявания. Само смяната на сезоните ли е причина за това?

През есенно-зимният период случаите на остри респираторни заболявания наистина зачестяват. Причината за това е комплексна. На първо място от значение е фактът, че посещаемостта в детските заведения е по-голяма. От друга страна, естеството на сезоните предполага по-дълго да се обитават затворени помещения, а това е директна предпоставка за лесно разпространение на инфекции. Разбира се, от значение е и фактът, че вируси като грипният се срещат основно през зимния период.

 

Какви са усложненията, които водят най-често родителите в кабинета ви?

Всяко притеснение на родителя за мен е основателно. Дори и да не е свързано със сериозно усложнение, то трябва да бъде обсъдено и да се даде адекватен съвет как да бъде преодоляно. Придружаваща всяка инфекция може да бъдат високата температура, кашлицата и хремата, силните болки в гърлото, задухът… При всяко от тези оплаквания е необходима консултация със специалист и адекватно лечение.

 

Т. нар. лаеща“ кашлица е едно от най-плашещите състояния за родителите. Каква е причината за нея и как да реагираме, за да помогнем на детето?

„Лаещата“ кашлица е симптом, придружаващ ларингита или възпалението на ларинкса. Вирусните инфекции са най-честата причина за появата й, но нерядко се наблюдава и в хода на алергична реакция. Плашещ симптом е, защото обикновено възниква внезапно през нощта, а клинично протича с пронизваща кашлица, наподобяваща лай на куче, откъдето идва и името ѝ. Нерядко, цялата тази картина е съпътствана от задух и повишена температура.

Виж още

На първо място, съветът ми към родителите е да не се паникьосват. Много важно е да поддържат помещението, в което се намира детето, хладно, дори да го изведат навън, защото студеният въздух спомага за преодоляване на силното възпаление. Подобна ситуация е плашеща и за детето, затова е важно да го успокоим, защото колкото повече плаче, толкова по-затруднено става дишането.

 

Инхалациите ефикасни ли са при този вид кашлица?
Да, инхалациите с физиологичен разтвор винаги имат добър ефект. Колкото повече са, толкова по-добре за болното дете. При повишена температура над 38°С, разбира се, необходимо е да бъде даден и антипиретик на детето, който ще облекчи и потенциална болка в гърлото. Не на последно място, в случай на силно затруднено дишане и невъзможност за овладяване на ситуацията, спешният преглед от специалист е наложителен!

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре