Сега четеш
Не искам детето ми да бъде жертва

Не искам детето ми да бъде жертва

Много родители се вълнуват от това има ли начин да предпазят децата си от проявите на насилие в училище или в детската градина и ако това се случи – как да ги защитят… Какво да направят, когато детето  за пореден път се оплаче, че е станало жертва на нечие лошо настроение, но поради миролюбивите си ценности не е отреагирало?

За да отговоря на тези въпроси, ще ви разкажа една история от моя професионален опит:

Дара е нежна, свита и кротка. Дара е от тези деца, за които казват, че „на мравката път прави”. Идва при мен с оплакването, че съучениците й често я тормозят. В такива случаи тя спира да говори със съответното дете и се отдръпва. Най-много да се оплаче на учителката.

От казаното разбирам, че Дара не умее да се справя с агресията и да обозначава и защитава своите психологични граници. Тя винаги отстъпва. Затова й се налага да прекратява контактите си с все нови и нови деца, които са я засегнали, което намалява кръга й на общуване. Дара трябва да се научи да усеща кое не й е приятно и ясно да го заявява пред другия. Как да й помогна?

Опитваме да стигнем до проблема й чрез игра.

Дара предлага да играем на ресторант и за себе си избира ролята на готвача. Подрежда пред себе си тенджерките, чиниите, продуктите и е готова да посрещне клиентите.

Ролята на клиентите играя аз. И да знаете, много странни персонажи идват в този ресторант… Пръв идва едър плюшен тигър, който на всяка втора дума ръмжи. Но говори любезно, изчаква търпеливо да получи кафето си и накрая благодари. Вторият клиент също е любезен. Третият обаче е нещо друго и неслучайно името му е Трънчо. Трънчо е груб, не се съобразява с Дара, изисква, бърза, грабва храната си и почва да яде, без да благодари. Докато обслужва Трънчо, на лицето на Дара има объркана усмивка, сякаш сама не знае какво става и какво да направи. Отнася се към него точно толкова любезно, колкото и към другите клиенти.

Последният клиент за деня също е едър и груб, едно ядосано плюшено Пиле. Той дори си позволява да бута Дара, да й крещи да побърза, а тя отново се усмихва объркано и стои.

Питам я харесва ли й така. Не, не ми харесва, отговаря тя. А какво ти се иска да му кажеш, питам отново аз. Че не е хубаво така да се бутат хората, казва Дара.

Казва му го, но това не прави впечатление на грубияна, той продължава да я натиска. Накрая с общи усилия стигаме до думите и Дара ги казва в първо лице: “Не ме бутай! Ако искаш да ти дам храна, дръж се прилично!” Думите са придружени с движение – Дара избутва ядосаното Пиле назад.

Лошият клиент изведнъж омеква, измърморва нещо под нос и застава на мястото си. След малко получава храната си. Дара изглежда доволна и спокойна. Време е ресторантът да затваря.

Питам я кой клиент й е харесал най-много. Това е тигърът. Макар че е издавал ръмжащи звуци, той е бил любезен и е благодарил. Питам я кого ще обслужва пак – разбира се, двамата мили клиенти, и неочаквано – ядосаното червено Пиле. А Трънчо? Не, него не иска да го вижда повече.

Разказвам цялата история, защото според мен е чудесна илюстрация какво се случва, когато не защитим границите си.

Първият лош клиент, Трънчо, не получи никакъв отпор от Дара и отношението й към него се превърна в тотално отхвърляне – тя се почувства толкова наранена от него и безсилна да се защити, че не иска повече да го види. Тя не допуска, че той може да се съобрази с нея и да се държи по-добре, ако чуе и разбере, че е прекалил.

По същия начин тези, пред които не очертаваме границите си, се превръщат за нас в символ на тоталното зло – това са хората, които са ни прегазили и ние нищо не сме могли да направим. Повече не искаме да имаме нищо общо с тях.

Вторият лош клиент всъщност се държа по-зле от Трънчо, но усещането на Дара е, че може да се справи с него, защото му даде отпор. Въпреки конфликта, тя има желание да продължи контакта с него! Той получи ясна инструкция какво да направи, ако иска да получи това, за което е дошъл при нея.

Във втората ситуация, въпреки конфликта, отношенията продължават, а участниците научиха нещо повече един за друг – че на Дара не й е приятно да я бутат и да й крещят и че за ядосаното Пиле е важно да получи храната си. А това опознаване стъпка по стъпка е в основата на всяко по-дълготрайно близко отношение – приятелства, колегиални отношения, любовни връзки.

Разбира се, има грубияни, които не желаят да признаят чуждите граници, дори когато ясно са им били посочени. Тогава е съвсем уместно човек да се отдръпне от тях. Но има и хора, които не успяват да се поставят на мястото на другия и да разберат кога са прекалили. Знак на вяра в тяхната добра същност е да им покажем, че това, което правят, не ни харесва и да им дадем шанс да се променят.

А когато се научим уверено да показваме и защитаваме границите си, по естествен път ще започнем да се държим миролюбиво с околните. Вече няма да се чувстваме като беззащитни жертви, няма да виждаме другите като агресори и топлите ни чувства към тях ще са много повече.

Елена Енева, психолог

 

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре