Сега четеш
Опасности дебнат и през лятото…

Опасности дебнат и през лятото…

Лятото е любим сезон за много от нас. Разходки, игри, пътешествия, забавления… Но наред с това нека не забравяме, че лятото крие и опасности, от които трябва да защитим децата си.

 

Слънцето може да бъде и опасно

Ако през зимата родителите се притесняват, че детето ще се простуди и настине, то през лятото би следвало да се опасяват от обратното. Прекалено дългото стоене под преките слънчеви лъчи може да доведе до прегряване, дори и до слънчев удар. Освен това детката кожа е много нежна и чувствителна, в резултат на което лесно може да се стигне до слънчево изгаряне.

Съвет:

Погрижете се детето да не излиза навън без шапка. В часовете, в които слънцето е най-силно, нека детето бъде у дома или да играе на сянка. Използвайте слънцезащитен крем.

 

Ах, тези насекоми

Дори безобидните на пръв поглед комари могат да причинят неприятности (сърбеж, зачервяване, подуване), да не говорим за осите и пчелите. Алергичните реакции към тях за съвсем не са рядкост. Не оставяйте детето да играе в неподдържани тревни площи, поради опасност от кърлежи.

Съвет:

Използвайте репеленти. Те не са токсични, но все пак не прекалявайте. Не ги нанасяйте на лицето на детето, за да не попаднат в очите или устата.

След разходка навън проверявайте детето за кърлежи, като имате предвид, че рисковите зони са подмишничната яма, слабините, окосмената част на главата.

Внимание с водоемите

Всички обичаме в горещините да се разхладим било то в басейна, реката, морето… Но е нужно повишено внимание, когато сте с  малко дете, тъй като лесно може да се стигне до неприятни инциденти.

Съвет:

Най-важното правило е да не оставяте детето без надзор, дори и да умее да плува.  Съшо така имайте предвид, че надуваемите пояси, топки, жилетки държат детето над водата, но не са достатъчно ефективно средство за предпазване от инциденти.

Виж още

Коварната ангина

Може и да ви прозвучи странно, но през лятото децата не боледуват по-малко от ангина, отколкото през лятото. В горещите дни всеки иска да похапне сладолед, да пийне студен сок или вода. Ледената напитка или храна обаче мигновено може да предизвиква възпаление на гърлото, а високата температура на въздуха не само не възпрепятства пошиваването на телесната температура и треската, но и пречи за естественото охлаждане на тялото.

Съвет:

Предлагайте на детето напитки със стайна температура, а ако все пак са студени, нека ги пие с тънка сламка. Сладоледът нека се похапва по-бавно и все пак в разумни количества.

Забавни развлечения

Летните развлечения не винаги са безопасни. Не напразно лятото често се асоциира с разбити колене и лакти. Велосипеди, ролери, скейтбордове – всичко може да причини различни травми.

Съвет:

Разбира се, не е нужно да забранявате удоволствията, а да се погрижете за безопасността на детето. Не пренебрегвайте каската, наколенките, налакътниците.

Каква е твоята реакция?
Вълнувам се
0
Глупаво
0
Любов
0
Не знам
0
Щастие
0
Виж коментарите (0)

Остави коментар

Your email address will not be published.

Нагоре